Zo efficiënt mogelijk thuiswerken

Zo efficiënt mogelijk thuiswerken

17 november 2023
Zo efficiënt mogelijk thuiswerken

Thuiswerken gebeurt steeds meer. Wanneer je de werkzaamheden vanuit huis kunt verrichten heeft dat zowel voor een werkgever als een werknemer veel voordelen. Geen reistijd meer, de werkdag zelf indelen en bewezen productiever dan werken op kantoor. Toch kleven er ook nadelen aan. Zo is er minder of op een andere manier contact met de collega’s, er moet een speciale plek ingericht worden om ongestoord te kunnen werken en het is soms lastig om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Hoe er toch zo efficiënt mogelijk vanuit huis kan worden gewerkt leggen we je graag uit.

Zorg voor een fijne werkplek

Om zo efficiënt mogelijk thuis te werken is het van belang dat je een fijne werkplek creëert. In de meest ideale omstandigheden heb je een ruimte waarin je apart kan zitten van de rest van het gezin. Een bureau, een verstelbare bureaustoel en goede verlichting mogen natuurlijk niet ontbreken. Verder moet de internetverbinding op en top in orde zijn. Buiten dit alles moet je je er ook echt prettig voelen wanneer je aan het werk bent. Inspirerende schilderijen aan de muur, een paar plantjes en een foto op het bureau van je dierbaren. Maak er een huiselijke plek van zodat jij iedere werkdag fluitend aan de slag gaat.

Maak er een gewone werkdag van

Je stapt uit bed, drinkt een kop koffie en loopt je thuiswerkruimte in. Je pyjama heb je nog aan maar hé, geen mens die dat ziet. Douchen en aankleden doe je straks wel een keer. Daar gaat het mis. Ook al wordt er vanuit huis gewerkt, doe alsof het een gewone werkdag is op kantoor. Ga op de normale tijd uit bed, douche en ontbijt en ga dan aan de slag. Deze dagelijkse routine geldt ook voor het einde van een werkdag. Houd je aan de uren, ruim de boel op en sluit de computer af. En vergeet niet tussendoor te pauzeren. Want ook dat hoort bij een gewone werkdag. Tijdens de lunchpauze even een blokje om zorgt ervoor dat je weer energie hebt om ’s middags weer fris aan het werk te gaan.

Blijf in contact

Mis je het contact met je collega’s? Bel ze even op in plaats van dat je een vraag per mail stuurt. Vaak heb je dan eerder antwoord en kun je even bijpraten over andere zaken. Dat doe je tenslotte op kantoor bij de koffiemachine ook. Ben je werkgever? Zorg dan dat je thuiswerkende medewerkers altijd bereikbaar zijn. Geef ze bedrukte powerbanks zodat ze altijd stroom hebben voor hun laptop of mobiel. Wanneer je weet dat je collega’s graag naar muziek luisteren terwijl ze aan het werk zijn verwen je ze met speakers bedrukt met logo. Hiermee hebben ze altijd arbeidsvitaminen op de achtergrond. Tevens is dit een leuk relatiegeschenk om weg te geven aan je klanten. Tot slot nog een laatste tip voor jou als werkgever. Vraag aan je thuiswerkende collega’s wat ze nodig hebben om goed vanuit huis te kunnen werken en zorg daarvoor. Dat maakt dat ze zich volledig kunnen focussen waardoor ze productiever en efficiënter de werkzaamheden verrichten.